Skip to content

Waterflower izdod pirmo dziesmu no jaunā EP, kopā ar mūzikas video

Waterflower un Spice Mouse kopīgās kasetes prezentācija notiks divās valstīs – Igaunijā un Latvijā,  šī gada 6. decembrī Tallinā, mākslas darbnīcu “Grafodroom” telpās, un 7. decembrī Rīgā, bārā Walters & Grapa, Miera ielā 41. Taču pirms tam, Waterflower piedāvā noklausīties un noskatīties mūzikas video no kompozīcijas “Violet”.

Video režisore, operatore, montāžiste un idejas autore – Sabīne Moore (Waterflower). Video materiāls tika filmēts 2017. gadā anglijā, 2018. galerijā “Micēlijs” un 2019. gadā Ķīpsalā, Rīgā.

Kompozīcija “Violet” pamatā tika veidota, izmantojot istabas auga ģenerētos impulsus. Kā augs tika izvēlēta prīmula, ar nelieliem ziediem, puķu podā. Šī prīmula bija violetā krāsa, no kā arī radās kompozīcijas nosaukums. Auga ģenerētie MIDI signāli tika laisti caur sintiņu Yamaha QY70 un ierakstīti. Tika atlasīts interesantākais augu partijas fragments un piekomponēta papildu instrumentācija un vokāls.

Viens no projekta “Waterflower” skatuves instrumentiem ir dzīvi augi, kuriem tiek pievienoti sensori, kas augos mainīgo konduktivitāti (kuru rada kustīgais ūdens saturs, līdzīgi nervu sistēmai dzīvniekus un cilvēkos) nolasa un pārvērš midi nošu signālos. Tas nozīmē, ka, izmantojot šo tehniku, melodiju nosaka auga tikai auga impulsi un tas, kā augs reaģē uz apkārtējo vidi vai cilvēku, kas augam pieskarās, to stimulējot.  “Violet” miksēja Rinalds Zelmenis, māsterēja Jānis Kalve.

Waterflower un Spice Mouse pārstāv bedroom pop mūzikas kustību, kura ASV pastāv jau no 20. gs. 60. gadiem,  bet Baltijā, ar solo māksliniecēm, sievietēm, parādijās 2000. gadu vidū. Tas nozīmē, ka gan Waterflower, gan Spice Mouse var uzskatīt par vienām no pirmajām sievietēm Baltijā, kuras pašrocīgi darbojās ar elektronisko mūziku.  

Avant-garde electronica / audio-visual mūzikas projektu Waterflower 2006. gadā izveidoja Sabīne Moore, ar pseidonīmu “Kroffork”, un ir viens no pirmajiem projektiem Latvijā, kurā sieviete patstāvīgi darbojās elektroniskajā mūzikā. Projekta ietvaros ir publicēti seši digitāli albumi, no kuriem pēdējie trīs ir izdoti audiokasetēs. Jau kopš 2015. gada projektā Waterflower māksliniece spēlē dzīvus augus, tos pārvēršot par skārienjūtīgiem sintezatoriem. Nereti dziesmas tiek veidotas no dabas trokšņiem, sadzīves priekšmetu, elektronisko instrumentu, vijoles un klavieru skaņām.  Iespaidojoties no Latvijā esošā jūgendstila un dabas, bet arī no pasaules zinātniskās fantastikas un vēstures, Waterflower uzbur atmosfēru, kas ir vizuāli ieintriģējoša un ar skaņas ainavām bagāta. Koncertus pavada mākslinieces veidotās reāllaika videoanimācijas, kuru grafiskais raksturs un vijīgās kustības sasaucas ar jūgendstila iedvesmoto skatuves tēlu. Šobrīd Waterflower gatavo pilna garuma studijas albumu, kurš iznāks 2020. gadā.

Spice Mouse ir igaunietes Lauras Vunkas bedroom-pop projekts, radot mūziku kopš 2008. Gada. Savu mūziku viņu apraksta kā “kaut ko starp Aaliyah un Joanna Newsom”, taču viņas dziesmām piemīt folkīgs minimālisms. Izmantojot tikai minimālus rīkus un skaņas, viņa rada dvēseliski bagātu mūziku un emociju mirkļus. Līdzšinējie mūzikas izdevumi ir atrodami Trash Can Dance, ierakstu izdevniecībā no Tallinas.

MEL redaktors

MEL redaktors

info@musiclatvia.lv

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on reddit