Skip to content

“Buržuāziskās filozofijas marasms” aicina pirtī uz “Asins un tumsas dialektiku”

Nākamceturtdien, 30. novembrī klubā-pirtī “Fukušima” notiks projekta “Buržuāziskās filozofijas marasms” pasākums “Asins un tumsas dialektika”. Tā pirmajā daļā uzmanība tiks pievērsta krievu domātāja A. Bogdanova idejām par asins pārliešanu, bet otrajā – mūka Fredegīza no Tūras mēģinājumiem pierādīt tumsas eksistenci. Pasākuma veidotājiem un apmeklētājiem sēžot pie viena galda, notiks šo divu tēmu izspēle sarunās, dziesmās un rituālos. “Asins un tumsas dialektiku” veidos filozofs Ainārs Kamoliņš, mākslinieks Kaspars Groševs, mūziķi Edgars Šubrovskis un Oskars Jansons.

“Asins” daļa. Krievu un Padomju ārsts, filozofs, ekonomists Aleksandrs Bogdanovs (1873-1928) savos darbos bieži vien apraksta asins pārliešanas nepieciešamību ne tikai krīzes gadījumos, bet arī tam, lai uzturētu veselību un jaunību. Viņa fantāzija aizved arī pie iztēlotas marsiešu sabiedrības, kur eksistē “boļševiki-vampīri”. Cik lielā mērā šīs idejas ir oriģinālas, bet cik – atspoguļo jau pagātnē atrodamās idejās? Tas liktu pievērsties agrākām idejām par asins pārliešanas un mūžīgas jaunības saistību, asiņu dažādām krāsām u.tml.

“Tumsas” daļa. Tās pamatā būs Fredegīza no Tūras (9. gadsimts) vēstules Kārlim Lielajam, kurās viņš mēģina pamatot tumsas un nekā eksistenci. Šī pasākuma daļa aktualizēs tumsas dažādas izpratnes – no metafiziskas izpratnes līdz pat dažādiem šā vārda metaforiskiem lietojumiem. Kā par tumsu var domāt, un vai tā vispār eksistē? Vai tumsu ir jāaplūkot tikai kā gaismas iztrūkumu? Vai matērija un tumsa ir pretēja apziņai un garīgumam?

Filozofs Ainārs Kamoliņš uz pasākumu aicina: “Aristotelis apgalvoja, ka dzeja un filozofija sastopas tajā nozīmē, ka abas runā par to, kā varētu būt. Asins un tumsas dialektika piedāvā šādu mākslas un filozofijas saskarsmes pieredzi. Meditācijas par ekscentriskām idejām ļauj aplūkot pasauli no negaidītām perspektīvām.”

BFM ir projekts, kurā tiekas filozofija, vizuālā māksla un mūzika. Tā mērķis ir ar mākslinieciskiem līdzekļiem interpretēt nepelnīti aizmirstas un ekscentriskas idejas.

Biļetes iegādājamas iepriekšpārdošanā portālā bezrindas.lv, to skaits ir ļoti ierobežots. Biļetes cenā ietilpst pasākuma un “Fukušima” pirts apmeklējums.

MEL redaktors

MEL redaktors

info@musiclatvia.lv

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on reddit